Wat is solvabiliteit? Hoe bereken je het en wat zegt het?
10 augustus 2019 

Wat is solvabiliteit? Hoe bereken je het en wat zegt het?

Wat is solvabiliteit? Solvabiliteit is een enorm belangrijke pijler voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Kortom, het zegt iets over de continuïteit van een onderneming. Voordat je ook maar ergens een investering in doet is het belangrijk om de solvabiliteit van een bedrijf te checken. In deze blog laat ik jou zien wat de solvabiliteit is en waarom dit belangrijk is. Je weet hoe je dit berekent en wat dit cijfer precies zegt. Kortom, veel lessen voor jou dus!

Ik wens je veel leesplezier toe,

Wat is solvabiliteit

De solvabiliteit is de mate waarin een bedrijf aan haar verplichtingen kan voldoen. Kortom, het geeft antwoord op de vraag: Kan het bedrijf haar schulden aflossen zodat het kan voortbestaan.

Dit is niet alleen een belangrijk gegeven voor beleggers, maar ook voor leveranciers en andere zakenpartners. Hieruit kunnen zij opmaken of een bedrijf wel of niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen en of zij gerust zaken kunnen doen.

Kortom, deze indicator is zo belangrijk omdat het jou als belegger iets zegt over het risico van je investering.

Hoe bereken je de solvabiliteit?

Om maar even met de deur in huis te vallen: dit is de berekening van de solvabiliteit:

Kortom, in deze berekening druk je het eigen vermogen uit in een percentage van het totale vermogen. Hoe hoger het eigen vermogen is, hoe lager het vreemd vermogen is. In deze situatie is de kans groot dat het bedrijf aan al haar betalingsverplichtingen kan voldoen.

Op het moment dat het eigen vermogen heel laag is, betekent dit dus ook dat er veel vreemd vermogen is ten opzichte van het totale vermogen. In zo situatie is de kans veel groter dat het bedrijf niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Als de verstrekkers van het vreemd vermogen in zo geval hun geld terug willen, is het bedrijf niet in staat dit te betalen. Zo is een bedrijf financieel onstabiel. Zie de afbeelding hieronder hoe je aan de informatie komt om deze berekening uit te voeren: (bron: investing.com)

Wat is solvabiliteit

Wat zegt de solvabiliteit?

 

Zoals al eerder gezegd zegt de solvabiliteit iets over de mater waarin een bedrijf aan al haar verplichten kan voldoen. Op het moment dat alle vreemd vermogen verschaffers in een keer hun vermogen terug willen, zegt de solvabiliteit hoeveel % een onderneming hiervan terug kan betalen. De streefwaarde die je moet hanteren is 25 tot 40%. Als een bedrijf dit solvabiliteitsratio heeft, is het risico van je investering over het algemeen laag.

Kortom, op het moment dat alle vreemd vermogen verschaffers in één keer het vermogen terug willen, moet het bedrijf 25 tot 40% van deze vreemd vermogen verschaffers terug kunnen betalen. In de praktijk is het niet waarschijnlijk dat ineens alle vreemd vermogen verschaffers het ingebrachte vermogen terug willen hebben. Om deze reden is de streefwaarde van de solvabiliteit (veel) lager dan 100%.

Vond je het nuttig?

Op het moment dat jij een bedrijf beoordeelt op de solvabiliteit neem je minder risico met je investering. Ik weet zeker dat deze blog jou heeft geholpen met jouw beleggingsavontuur.

Ik ben zo blij om te vertellen dat ik jou helemaal gratis verder kan helpen.

Vul je naam en e-mailadres hieronder in voor jouw download.

Op het mooiste avontuur van je leven!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download