Wat is de inkoopmanagersindex?
05 november 2019 

Wat is de inkoopmanagersindex?

Wat is de inkoopmanagersindex? Er zijn de laatste maanden steeds meer opvallende ontwikkelingen met betrekking tot dit cijfer. Het mooie is dat iedere belegger naar dit cijfer kijkt en zijn eigen weging hieraan geeft. De ene belegger laat dit zwaar meetellen, terwijl de andere belegger er niet eens naar kijkt. Wat wel duidelijk is, is dat de inkoopmanagersindex voor veel Nederlandse bedrijven essentieel is om de stand van de economie te bepalen.

In deze blog wil ik jou uitleggen wat de inkoopmanagersindex is en waarom dit zo belangrijk cijfer is. Hierna leer je hoe je dit cijfer moet interpreteren. Vervolgens is het belangrijk om te weten hoe dit cijfer tot stand komt. Tot slot is de huidige stand van de inkoopmanagersindex ook geen overbodige luxe om mee te krijgen.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat is de inkoopmanagersindex?

De inkoopmanagersindex wordt ook wel de PMI genoemd. Dit is Engels voor Purchasing Managers index. De inkoopmanagersindex is een indexcijfer dat weergeeft hoeveel vertrouwen inkoopmanagers hebben in de economie. Veel beleggers en bedrijven houden met dit cijfer de ontwikkelingen van de economie in de gaten. Dit is voor vele essentiële informatie om belangrijke beslissingen te maken. De PMI gaat in op de productiesector en wordt iedere eerste werkdag van de maand bekend gemaakt.

Waarom inkopers?

Deze index is ondertussen een geaccepteerd cijfer onder de economen en grote bedrijven. Het wordt gezien als een belangrijkere indicator dan bijvoorbeeld het consumenten- of producentenvertrouwen. Hier worden consumenten of producenten gevraagd naar de investerings- of koopbereidheid. De reden dat deze index zo betrouwbaar is, is omdat deze wordt opgesteld door inkopers. Inkopers hebben namelijk een enorme impact op de economie. Zij kunnen de economie flink laten groeien of kunnen juist op de rem trappen. Op het moment dat een inkoper meer contracten afsluit is dit goed voor meer werkgelegenheid. Het is dan ook niet vreemd dat veel inkoopdirecteuren juist deze inkoopmanagersindex gebruiken als onderbouwing voor inkoopkeuzes.

Wat zegt de inkoopmanagersindex?

De PMI-score ligt vrijwel altijd ergens boven of onder de 50. Een PMI van precies 50 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden in de economie van de afgelopen maand. Een PMI van onder de 50 geeft een dalende economische groei aan. Is een PMI boven de 50, dan is er sprake van economische groei. Hoe verder de PMI boven de 50, hoe hoger de groei. Hoe verder de PMI onder de 50, hoe slechter het gaat met de economie.

Als belegger moet je dus altijd op de inkoopmanagersindex letten, het is een voorspeller van de economie.

Hoe wordt de inkoopmanagersindex ingevuld?

Nu je weet wat de inkoopmanagersindex is en wat het cijfer zegt, is het goed om te kijken hoe dit cijfer tot stand komt. Zoals gezegd worden inkopers maandelijks in de gaten gehouden. Zij rapporteren dan het volgende:

  • Contracten die in de markt zijn gezet
  • De prijsniveaus waartegen deze contracten zijn afgesloten
  • De voorraden (toename of afname)
  • De werkgelegenheid in het bedrijf

Deze informatie wordt allemaal gebundeld en geïnterpreteerd. Hieruit komt de inkoopmanagersindex naar voren.

Wat is de huidige status van de inkoopmanagersindex?

Zo, nu je helemaal op de hoogte bent van de inkoopmanagersindex is het goed om even te gaan kijken naar de huidige status en de ontwikkelingen van deze index.

In Nederland geeft de organisatie Nevi de inkoopmanagersindex uit. Deze staat op het moment van schrijven op 50.3. Dit betekent dat er nog groei is ten opzichte van voorgaande maand. Wel komt het cijfer toch wel dicht in de buurt van de 50 grens, spannend dus.

Laten we eens kijken naar onze buren, zij doen het een stuk minder goed. Hier heeft de PMI een stand van 42,1. Dit wijst duidelijk op een sterke daling van de productiesector. Nederlandse bedrijven laten dit cijfer dus zeker meewegen als zij zaken doen met een Duitse partij.

Tot slot is het goed om even de ontwikkeling van de PMI van de Verenigde Staten te bekijken. Zie de tabel hieronder:

Wat is de inkoopmanagersindex

Hier zie je duidelijk dat de PMI sterk kan bewegen. Op sommige momenten staat deze rond de 30. Als het economisch beter gaat staat deze rond de 65. Op dit moment gaat het in de VS ook minder wat betreft de PMI, deze staat op 48,3.

Vond je het nuttig?

Ik weet zeker dat je als beginnend belegger weer iets nieuws hebt geleerd met deze blog. Wat ik nog zekerder weet is dat ik jou helemaal gratis verder kan helpen in jouw beleggingsavontuur.

Schrijf je hieronder even in voor het gratis e-book!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download