CASESTUDY: Beleggen in Ahold
07 september 2020 

CASESTUDY: Beleggen in Ahold

In deze casestudy wil ik jou meenemen in de weg naar de aankoop van mijn aandelen Ahold. Begin dit jaar heb ik ervoor gekozen om te investeren in Ahold. Dit is niet zomaar iets dat in mij opkwam, of een aandeel die werd aangeraden door een bekende. Ik heb een zorgvuldige analyse gemaakt en uit deze analyse kwam naar voren dat dit aandeel koopwaardig is.

 

In deze blog wil ik jou meenemen in mijn beleggingsproces. Het begint allemaal met de voorbereiding, die bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Macro analyse > Allereerst ben ik de economische situatie in Nederland gaan analyseren.
  • Meso analyse > Op basis van de macro analyse heb ik een bedrijfstak gekozen en ben ik verder gaan onderzoeken
  • Micro analyse > Tot slot ben ik in de jaarverslagen van een individueel bedrijf gedoken om te kijken of het aandeel koopwaardig is.

Tot slot laat ik ook zien welk resultaat ik heb behaald met deze belegging.

 

Ik wens je veel leesplezier!

 

Macro economie – De Conjunctuurcyclus

Allereerst ben ik gaan kijken naar de macro-economische situatie in Nederland. Op basis van de van de macro-economie kan ik een keuze maken welke bedrijfstak voor mij het meest interessant is. Allereerst ben ik gaan kijken naar de conjunctuur in Nederland. Even een korte les over de conjunctuur:

  • Hoogconjunctuur = Goede economische situatie
  • Laagconjunctuur = Slechte economische situatie

 

Hieronder zie je hoe zo’n conjunctuurcyclus eruit ziet. De toppen geven hoogconjunctuur aan, de bodems geven laagconjunctuur aan. Deze conjunctuurcyclus van Expansie, Recessie, Crisis en herstel worden ongeveer iedere 7 jaar doorlopen.

Beleggen in Ahold

Uit mijn analyse komt naar voren dat de economie van Nederland ieder moment in een recessie kan komen. Op het moment dat dit gebeurd is het belangrijk om het verschil te kennen tussen 2 type aandelen:

  • Cyclische aandelen > Deze aandelen bewegen sterk mee met de conjunctuur. Als de economie in een recessie zit zullen deze aandelen het sterkst dalen. Dit zijn vooral de aandelen van bedrijven die zich richten op luxe en/of industriële goederen.
  • Non-Cyclische aandelen > Deze aandelen trekken zich nauwelijks iets aan van de conjunctuur. Hier zie je altijd een rustig, stijgende trend. Dit zijn vooral aandelen van bedrijven die zich richten op primaire goederen. Er is altijd een vraag naar deze goederen, of het nou economisch slechte of goede tijden zijn.

 

Meso economie – Primaire behoefte

De volgende stap is om een bedrijfstak te kiezen. Uit de macro-economische analyse is gebleken dat dit naar voorkeur een bedrijfstak moet zijn die zich richt op primaire goederen. Deze aandelen zullen naar verwachting geen of beperkte schade oplopen bij een eventuele recessie.

 

Op basis van deze informatie heb ik ervoor gekozen om de voedingsmiddelen branche verder te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat het vooruitzicht van supermarkten voor de komende jaren goed is. Supermarkten doen het de laatste jaren beter dan speciaal zaken waardoor zij blijven groeien. Ook in onderstaande grafiek zie je dat supermarkten de laatste jaren een mooie groei laten zien in omzet:

Beleggen in Ahold

Bron: CBS

 

Daarbij ben ik vervolgens gaan kijken naar het bedrijf Ahold. Hieronder zie je de koers van Ahold vanaf 1990. Hier zien we heel duidelijk dat het aandeel, na 2002, zich weinig aantrekt van de economische situatie. Goede of slechte economie, de waarde van het aandeel blijft op een rustig tempo doorgroeien.

Beleggen in Ahold

 

Micro economie – Taxeren en dividend

Uit het onderzoek naar de bedrijfstakken heb ik ervoor gekozen om het bedrijf Ahold verder te gaan onderzoeken. Hierbij ben ik naar 2 zaken gaan kijken: de Taxatiemethode & het dividend.

 

De Taxatiemethode

Met de taxatiemethode ga je in feite de daadwerkelijke waarde van het aandeel taxeren. Let op: de waarde die je taxeert is niet hetzelfde als de prijs. De prijs is hetgeen wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt. Kortom, als de prijs lager is dan de waarde, dan is het een interessante koop.

Ik zal je de volledige berekening van de taxatiemethode besparen. Wil je deze toch weten? Dan raad ik je aan om mijn gratis e-book te downloaden.

Anyway, aan de basis van deze taxatiemethode staat de Winst Per Aandeel (oftewel WPA.) De WPA van Ahold staat op €2,14. De koers van Ahold ston op het moment van aankoop op €23,74.

Hieruit kunnen we de koers winst verhouding berekenen. Deze krijgen we door de koers te delen door de WPA. In dit geval kom je uit op een Koers Winst verhouding van 11.Dit is een hele lage waarde voor een stabiel bedrijf als Ahold en duidt erop dat dit aandeel ondergewaardeerd is.

 

Dividend

Zoals veel bedrijven keert Ahold ook dividend uit, oftewel een deel van de winst. Ahold biedt een dividendrendement van 3,5%.

 

De Keuze

Ik heb de keuze gemaakt om te investeren in Ahold om de volgende redenen:

  • De conjunctuur in Nederland
  • De branche van supermarkten heeft een mooie groei doorgemaakt en deze groei gaat zich hoogstwaarschijnlijk doorzetten
  • Ahold is een non-cyclisch bedrijf en lijkt mij een uitstekend aandeel waarmee ik de komende jaren toch nog rendement kan maken op mijn investering.
  • Uit mijn analyse blijkt dat het aandeel ondergewaardeerd is
  • Het dividendrendement van maar liefst 3,5%

 

Het resultaat tot nu toe

En mijn resultaat tot nu toe? Kijk hieronder maar:Beleggen in Ahold

*Dit is nog exclusief dividend.

 

Wat is de volgende stap?

Ik hoop dat je hebt genoten van het lezen van deze case study en dat ik je inzicht heb kunnen geven in de denkwijze van een belegger. Nu is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat de volgende stap is in jouw beleggingsavontuur. Durf jij het aan?

 

DISCLAIMER:

  • Niets van de hierboven genoemde inhoud kan opgevat worden als beleggingsadvies. Ik heb hier op objectieve wijze geschetst hoe mijn voorbereiding en analyse omtrent deze positie eruit zag. Met niks van deze inhoud wil ik jou aansporen om te starten met het beleggen.
  • Ik ben geen beleggingsadviseur of financieel expert. Om die reden bevat geen van de content adviezen of aanbevelingen.
  • In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
  • De uitkomst van de analyse kan net zo goed fout zijn! Zelfs de beste beleggers maken in maar 50% van de gevallen winst. Niemand kan de koers voorspellen, ook deze analyse niet.
  • Overweeg jij om te starten met beleggen? Ook jij gaat geld verliezen! Houdt dit in gedachte.
Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download