Wat is de subprime crisis?

Wat is de subprime crisis?De crisis die nog het best in ons geheugen zit is de subprime crisis. Oftewel, de crisis in 2008. Deze crisis is in Amerika begonnen en waaide toen over naar Nederland. De subprime crisis is een onderdeel in deze blog reeks waar we het meest van kunnen leren. Om deze reden zal ik eerst duidelijk uitleggen wat de subprime crisis precies is. Vervolgens wil ik dieper ingaan op de oorzaken en gevolgen.

 

Wat is de subprime crisis?

De subprime crisis was een wereldwijde crisis die begon als een huizencrisis in de Verenigde Staten. Rond het jaar 2006/2007 stortte de volledige Amerikaanse huizenmarkt in. De reden dat dit de subprime crisis wordt genoemd is omdat er sprake is van veel subprime hypotheken. Dit is een hypotheek die wordt verstrekt aan een lener waarvan het niet duidelijk is of hij de lasten kan dragen. Bij een prime hypotheek is het wel bekend dat de lener de lasten kan betalen.

Andere banken over de hele wereld werden hard geraakt omdat zij indirect flink hadden geïnvesteerd in de huizenmarkt.

Tot 2006 dachten Amerikanen dat de huizenprijzen alleen maar de lucht in konden gaan. Maar toen gebeurde er iets geks, de huizenprijzen zette een daling in. Dit werd problematisch om de volgende redenen:

  • Mensen hadden een te laag inkomen voor het huis
  • Mensen hadden te veel geld geleend om een huis te kopen
  • De hypotheekrente was alleen de eerste jaren laag en ging daarna omhoog
  • Veel huizen werden gekocht met de intentie om het binnen een paar jaar met overwaarde te verkopen

De meeste Amerikanen kochten een te groot huis die zij niet konden betalen. Het doel was om deze huizen na een paar jaar weer met overwaarde te verkopen. Natuurlijk wel nog voordat de hogere hypotheekrentes ingaan. Dit klinkt al als een groot probleem, nietwaar? Helaas kwamen er nog meer problemen bij…

 

Banken zijn niet te vertrouwen

Dat er zoveel subprime hypotheken waren was al één probleem. Maar de banken is het gelukt om deze problemen nog groter te kunnen maken.

Hoe ze dit deden?

Banken verkochten de hypotheken door als beleggingsproducten. Andere grote instellingen kochten deze producten en zij kregen hier rente op. Deze rente werd uitgekeerd door het geld dat werd betaald door de leners (huizenbezitters). Dit was geen probleem als de leners ten alle tijden hun lasten zouden betalen.

Wat de banken deden, zij veegde, laten we zeggen 50% prime (veilig) hypotheken en 50% subprime (onveilig) hypotheken op een hoop. Deze verkochten zij door als één “gezond” beleggingsproduct aan grote instituten.

En toen brak het uit. Door het grote aantal subprime hypotheken en de dalende huizenprijzen konden veel mensen hun huis niet meer betalen. Hierdoor werden zij op straat gezet wat al heel erg is. Maar de gevolgen waren nog veel groter, de beleggingsproducten daalde ook als een gek in waarde. Er waren zoveel wanbetalers (door de subprime hypotheken) dat de vaste inkomstenstroom ophield. De hypotheken die tussen banken onderling werden doorverkocht vertegenwoordigden een grote waarde op de balans. Nu de banken hier geen inkomsten meer uit haalde, daalde de waarde van de beleggingsproducten en konden grote banken flink afschrijven. Je kunt je voorstellen dat dit het vertrouwen tussen banken flink beschadigde.

Oorzaken subprime crisis

De volgende redenen kunnen genoemd worden als oorzaak van de huizenmarktcrisis:

  • Lage hypotheekrente
  • Bush bracht een boodschap de wereld in dat iedere Amerikaan recht had op een eigen huis. De banken pakte dit op en maakte het mogelijk…
  • Er was veel geld in het systeem
  • De ratings waren niet juist afgegeven door kredietbeoordelaars
  • De afnemers van de hypotheken dachten niet goed na…

Al deze factoren hebben bijgedragen aan de crisis. Er zijn genoeg partijen die we iets kunnen verwijten. Van de politiek, tot de bankiers, de ratingbureaus en de leners.

 

De gevolgen van de subprime crisis

Het gevolg van de subprime crisis is dat deze overging in een kredietcrisis. Banken leden enorm veel verliezen door de afschrijving op de beleggingsproducten. Ook was er nog veel onduidelijkheid over de hoogte van deze verliezen. Hierdoor was er tussen de banken geen vertrouwen meer. Ze durfde en wilde elkaar geen geld meer uitlenen.

De geldkraan werd dichtgedraaid en de paniek sloeg toe. Dit had directe invloed op de economie, de vraag verminderde en de toekomstverwachting was bar en boos. Er ontstond op deze manier een recessie.

Het hoogtepunt van de crisis was daar toen de Amerikaanse autoriteiten besloten om de grote investeringsbank “Lehman Brothers” niet te redden. Het financiële systeem schudde op zijn grondvesten…

 

Vond je het nuttig?

Ik weet zeker dat je veel geleerd hebt van deze blog en precies weet wat de aanleiding is van de subprime crisis. Wat ik aan jou wil vragen is om deze gebeurtenissen goed in gedachte te houden en hiermee de huidige situatie te analyseren. Zien we overeenkomsten van de oorzaken van de subprime cirsis en nu? Nu is het bijvoorbeeld ook zo dat de hypotheekrente extreem laag is. Gaat dit voor problemen zorgen? Wie zal het zeggen…

Vind je het nu leuk om te lezen over de economie en het financiële systeem? Dan weet ik zeker dat beleggen ook bij jou past. Wel is het heel belangrijk om met voldoende kennis te starten.

Gelukkig kan ik jou daar gratis nog verder bij helpen.

Scrol iets verder naar beneden en schrijf je in voor het gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën! Je kunt binnen een minuut starten met leren. Succes!