Wat is de South Sea Bubble?

Wat is de South Sea Bubble? De volgende blog in de reeks van historische financiële crises is de South Sea Bubble in Engeland. In deze blog zal ik kort uitleggen wat deze bubbel inhield en hoe deze ontstond. Tot slot wil ik de lessen hieruit meenemen.

Wat is de South Sea Bubble?

De South sea bubble is een zeepbel die rond het jaar 1711 opdook in Engeland. In het jaar 1711 kreeg de South Sea company de exclusieve rechten van de Engels Koning om handel te drijven met Zuid-Amerikaanse landen. Een heel aantrekkelijk recht natuurlijk, de verwachtingen waren dat zij door dit recht bakken met geld gingen verdienen. Maar de Engelse koning ging zelfs nog een stap verder. De South Sea Company ging meebetalen aan de rente op de overheidsobligaties. Normaal gesproken krijg je als belegger rente op een obligatie in euro’s. Nu werd deze rente uitgekeerd in aandelen van de South Sea Company. Iets waar toentertijd niemand op tegen was omdat zij toch verwachtte dat de aandelen door het dak gingen. Op korte termijn ging dit goed, de koers was in een aantal maanden tijd van 128 naar 950 pond gegaan! Helaas verloor het publiek korte tijd hierna het vertrouwen en het aandeel stortte in naar 150 pond…

Wat kunnen we leren van de South Sea Bubble

Ook hier is te zien dat er een duidelijk zeepbel was ontstaan rond dit bedrijf. Veel mensen dachten dat de toekomstige winsten van het bedrijf ongekend hoog zouden worden. De volledige waarde van het aandeel was op een gegeven moment gebaseerd op een winst wat totaal niet realistisch is. Kortom, ook hier stond de waarde van het aandeel niet meer in lijn met de realiteit. Er is sprake van een hype, en dat kan maar op één manier aflopen.

Wat je hiervan kunt leren is om goed je analyses uit te voeren, en de koers/winst verhouding in het bijzonder. Op deze manier zie je altijd of de waarde nog in lijn ligt met de winst van het bedrijf.

In navolging op dit fenomeen werd de bubble act ingevoerd. Dit betekent dat verschillende NV’s koninklijke goedkeur nodig hebben.

Laat me je verder helpen…

Dankzij deze blog weet ik zeker dat jij geen geld zult verliezen bij zo zeepbel. Moet je je voorstellen, als je uit een blog al zoveel waardevolle informatie krijgt. Hoeveel waardevolle informatie krijg je dan wel niet als je je inschrijft voor een gratis onlinetraining?

Ontdek het! Scrol iets naar beneden en schrijf je in. Wij gaan samen in 5 Stappen naar de Beurs