Waarom is de rente zo laag?

Waarom is de rente zo laag? Ongetwijfeld heb je gemerkt dat de rente heel erg laag is. Bij sommige banken is deze rente zelfs negatief. Aan de ene kant geeft dit ook voordelen. Denk aan de lagere lasten bij het afsluiten van een hypotheek en de aandelen die in trek zijn. Maar daarnaast zitten er ook zeker nadelen aan de lage rente. Denk maar aan het geld op je spaarrekening. Dat wordt nu echt minder waard. In deze blog wil ik de vraag beantwoorden: waarom is de rente zo laag?

Ik ga je meenemen op reis in deze wondere wereld. Om er maar iets van te snappen, beginnen we onze reis bij de Europese Centrale Bank.

Ik wens je veel leesplezier!

De ECB

De ECB is de Europese Centrale Bank. Zoals de naam al zegt is dit geen doorsnee bank waar je als particulier even je geld op de spaarrekening zet. De ECB heeft grote verantwoordelijkheden over heel Europa. Waar wij als particulier ons spaargeld bij een bank als de ING stallen. Zo leent ING haar geld uit aan de ECB. Ook ING ontvangt, of in dit geval, betaalt dus rente aan de ECB.

Daarnaast heeft de ECB zoveel verantwoordelijkheden dat zij de rentestand in de Europa bepalen. De reden dat de ECB dit mag doen is omdat zij een heel belangrijk doel hebben: Prijsstabiliteit handhaven binnen de Eurozone. Wat goed is om te weten is dat de rente een “tool” is om deze prijsstabiliteit te handhaven. Om meer duidelijkheid te krijgen vervolgen we onze reis van de ECB naar het begrip: Inflatie

Inflatie

Waarschijnlijk ken je het begrip inflatie wel. Inflatie is de stijging van het algemene prijspeil. De tegenhanger hiervan is deflatie, dit is een daling van het algemene prijspeil. Inflatie en deflatie is de perfecte parameter om de prijsstabiliteit aan af te meten. Over het algemeen streven de meeste banken naar een gemiddelde inflatie van ongeveer 2%. Het doel van de ECB is dus ook om deze inflatie rond de 2% te houden. Op zo moment spreken we van een prijsstabiele situatie. Zoals ik al zei is de rente een tool om invloed uit te oefenen op de prijsstabiliteit. Om deze reden is het interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de inflatie in de Eurozone. De lage rente is namelijk de schuld van de inflatie. Zie hieronder de inflatieontwikkeling in de eurozone.

Het is lastig te lezen maar op het moment van schrijven zie je dat de inflatie in de Eurozone op de 1,2% blijf steken. Dit is ver onder het streefpercentage van 2%. De ECB gebruikt de rente dus als tool om de inflatie naar de gewenste 2% te brengen. Maar om antwoord te geven waarom een lage rente leidt tot een hogere inflatie, vervolgen we onze reis naar de economische situatie.

Economische situatie

Over het algemeen is een hoge inflatie het gevolg van een goed draaiende economie. Het kenmerk van een goed draaiende economie is dat er veel productie en afzet is. Dit leidt tot een lage werkloosheid, hoge winsten en ook geld dat snel omloopt. Doordat de omloopsnelheid van het geld hoog is, leidt dit ertoe dat het algemene prijspeil ook hoger is.

Op het moment dat het minder gaat met de economie is het tegenovergestelde waar. Er is weinig geld in omloop waardoor de prijzen minder hard zullen stijgen. Kortom, op het moment dat we prijsstabiliteit willen creëren, dus een inflatie van +/- 2%, dan moeten we de economie aanjagen. En juist om de economie aan te jagen speelt de ECB met de rente.

Waarom is de rente zo laag?

Nu we heel deze achtergrond weten, weten we ook eindelijk waarom de rente op het moment zo laag is. De economie in de Eurozone loopt gewoon niet hard genoeg. Maar nu hoor ik je denken: waarom de rente dan verlagen? Laat ik je dit uitleggen met het volgende stappenplan:

 

1

De rente wordt verlaagd door de ECB

2

Geld lenen wordt goedkoper en dus aantrekkelijker voor bedrijven. Particulieren stallen hun geld minder snel op de spaarrekening.

3

Bedrijven gaan geld lenen om te investeren. Particulieren brengen geld in omloop.

4

Door de hogere uitgaven gaat de productie omhoog.

5

Dit leidt tot meer banen, dus nog meer geld in de economie

6

De uitgaven gaan verder omhoog, een goede vicieuze cirkel die zich herhaalt.

7

De economie draait goed, de inflatie staat rond de 2%

 

Kortom, een lagere rente is goed voor de economie omdat bedrijven geld lenen om te investeren en particulieren minder snel geneigd zijn om geld op te potten. Hierdoor komt er meer geld in de economie en gaat ook die omloopsnelheid omhoog. Zo is het idee dan…


Beleid van de ECB

Er is tegenwoordig veel kritiek op het rentebeleid van de ECB. Het zorgt namelijk niet voor meer bestedingen en is dus geen stimulans. Hier zit een heel goed punt in voor Nederland.

Door de lagere rentes zouden bedrijven meer geld moeten gaan lenen en zouden consumenten meer geld moeten sparen. In beide gevallen is het tegenovergestelde waar. Bedrijven lenen steeds minder geld, ze hebben op het moment juist te veel geld. De meeste AEX-bedrijven kopen volop eigen aandelen op. Daarnaast blijkt ook dat Nederlanders veel meer sparen. De lage rente is dus geen stimulans om geld uit te geven. Ook is de wereldeconomie aan het afkoelen. De economische groei neemt af en het lijkt erop dat we de komende jaren van hoogconjunctuur naar laagconjunctuur zullen gaan. Dit is enorm gevaarlijk gelet op deze lage rentes. De ECB heeft namelijk totaal geen middelen meer om de economie uit het slop te trekken als het zover is. Zij hebben al hun kruit al verschoten!

 

Vond je het nuttig?

Ik weet zeker dat je nieuwe dingen hebt geleerd over het huidige rentebeleid. Omdat je dit nog leest weet ik ook zeker dat je hier veel aan hebt gehad.

Moet je eens voorstellen. Als je al zoveel waardevolle informatie krijgt in een blog, hoeveel zou mijn gratis e-book je dan wel niet helpen?

Scrol wat verder naar beneden en download het gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën!

 

-Op jouw succes!