Wat is de Statistische analyse?
Wat is de statistische analyse? Chartreading is één onderdeel van de analyse van het traden. Het tweede onderdeel hiervan is de statistische analyse. Beide methoden zijn krachtig, maar als je deze twee goed weet te combineren krijg je een enorm betrouwbare indicator.
De statistische analyse heeft een heel wiskundig karakter. Bij deze analyse pak je een aantal gegevens, denk aan openingskoersen, slotkoersen, hoogste punt, laagste punt, etc. en deze haal je door een formule heen. Uit veel van deze formules komt een waarde tussen de 0 en de 100. Deze waarde geeft een koop- of verkoopmoment aan. Het grote verschil met chartreading is dat de statistische analyse 100% objectief is. Op het moment dat je iemand een grafiek laat lezen zal hij ongetwijfeld andere patronen spotten dan een ander. Bij de statistische analyse komt er één getal uitrollen die voor iedereen hetzelfde is.
Wat is het voordeel van de Statistische analyse
Zie hieronder wat je met de statistische analyse kunt:
In bovenstaande grafiek zie je de AEX index en daarin een blauwe lijn. Die blauwe lijn is het gewogen gemiddelde, wat een indicator is van de statistische analyse. Wil je meer weten over het voortschrijdende gemiddelde? Lees dan hier verder>>>
Uit deze statistische analyse kunnen we namelijk voorspellen wat de koers gaat doen. Op het moment dat de koers boven de blauwe lijn uitkomt, dan is de kans groot dat de koers stijgt (zie de pijlen omhoog). Op het moment dat de koers onder de blauwe lijn uitkomt, dan is de kans groot date koers daalt (zie de pijlen omlaag). Kortom, dankzij deze indicator kunnen we al in een vroeg stadium herkennen of de koers gaat stijgen of dalen.
Type indicatoren
Binnen de statistische analyse zijn er verschillende indicatoren die je kunt gebruiken voor jouw analyse. De twee meest bekende indicatoren zijn de Trendvolgende indicatoren en de oscillatoren. Zie hieronder de verschillen tussen deze twee indicatoren:
Het grote verschil tussen deze twee indicatoren is dat trendvolgende indicator achterloopt op de trend. Deze geeft pas een koopsignaal af op het moment dat de stijging of daling al is ingezet. Hierdoor loop je dus altijd een stukje rendement mis, in ruil hiervoor heb je wel meer zekerheid dat de koers echt gaat doen wat je denkt dat het gaat doen. Een oscillator heeft een meer voorspellende waarde, deze geeft voordat de stijging of daling plaatsvindt al een koop- of verkoopsignaal af. Je kunt hier dus een beter rendement maken, echter zijn de koop en verkoopsignalen wel minder betrouwbaar.
Het is aan te raden de Trendvolgende indicatoren te gebruiken in trending markets (stijgend of dalend) en oscillatoren in zijwaartse markten.
Wil je weten hoe je werkt met trendvolgende indicatoren? Lees hier meer over het voortschrijdende gemiddelde >>>
Wil je weten hoe je werkt met oscillatoren? Lees hier meer over de RSI >>>
Enthousiast geworden?
Ik hoop dat je deze blog met veel plezier gelezen hebt en dat ik jouw interesse heb weten te wekken tot het traden.
Wat zou je er dan van vinden als ik jou nog verder kan helpen in jouw trading avontuur? En dat voor een spotprijsje?
Ja je hoort het goed.
Klik op de button hieronder en voor meer informatie tot de Professional Trading Program!