Hoe herken je slecht management? Slecht management bij beleggen
Hoe herken je slecht management? Omdat het management een grote invloed heeft op het rendement van jou als belegger/ aandeelhouder, zullen we hier dieper ingaan op de invloed van het management. Ook zal er gekeken worden hoe je als belegger “slecht” management herkent en belangrijker nog, hoe je hiermee omgaat.
Jij staat boven het management!
Het is relevant om dit onderdeel ook te bespreken in dit boek. Wat veel beleggers namelijk vergeten is dat zij ook echt eigenaar zijn van een bedrijf en dus ook dingen te zeggen hebben. Het gaat verder dan winst maken alleen!
Want geloof het of niet, de aandeelhouders maken de dienst uit in een bedrijf. Wel zullen de aandeelhouders samen de handen ineen moeten slaan, maar als dit lukt kunnen zij een niet functionerend management wijzigen. Kortom, de aandeelhouders kunnen managers ontslaan en aannemen. Wist jij dat?
Hoe herken je slecht management
Als jij aandelen wilt kopen van een bedrijf, of deze al bezit, is het dus belangrijk om te weten of het management “goed” functioneert. Maar hoe meet je nou of het management “goed” is? Dit kun je doen door naar de volgende twee onderwerpen te kijken:
- De efficiëntie van het management.
- Kortom, is het management in staat om een goede financiële positie te handhaven/bereiken?
- Krijgen de aandeelhouders voldoende aandacht? Het management hoort ook aan de belangen van de aandeelhouders te denken, bijvoorbeeld door de uitkering van dividend.
In dit deel zullen we de volgende onderwerpen bespreken en uitleggen wat voor invloed dit heeft bij de keuze van aandelen.
Hoe herken je slecht management
Om de efficiëntie van het management te weten gaan we vooral kijken naar de financiële positie van het bedrijf. De reden hiervan is omdat het management onder meer verantwoordelijk is voor een goed resultaat. In het opzicht van de aandeelhouders is dit het enige wat telt. Het is dus logisch dat het management hierop wordt afgerekend, of juist geprijsd.
Om slecht management te herkennen zul je op de volgende drie signalen moeten letten:
- Het bedrijf slaagt er niet in om de aandeelhouders een goed rendement op hun belegging te geven. Dit terwijl het met de sector heel goed gaat.
- Het bedrijf slaagt er niet in om het marktaandeel dat het bedrijf heeft op peil te houden. Dit zou betekenen dat de concurrenten meer marktaandeel krijgen ten koste van het bedrijf. Dit is een duidelijke indicator voor falend management.
- Het bedrijf slaagt er niet in om een winstmarge te maken die dicht bij het gemiddelde van de sector ligt. Dit betekent dat het bedrijf te hoge kosten maakt in vergelijking met de concurrenten. Blijkbaar hebben de concurrenten het dus net iets beter op orde….
Dit zijn drie enorm belangrijke indicatoren waarop je het management kunt controleren.
Hoe kom ik erachter?
Misschien stel je jezelf nu wel de vraag: “Hoe kan ik dit überhaupt meten?” Gelukkig is iedereen lui en hebben we ook hier een makkelijke manier voor.
Op investing.com zie je dat de financiële positie van een bedrijf altijd vergeleken wordt met de industrie als geheel. Zie je dus dat het bedrijf veel slechter presteert dan de industrie, dan zul je serieus moeten twijfelen aan het management. Sterker nog, dit is een goede reden om niet te aankoop over te gaan.
Gelukkig zit dit wel goed bij Unilever!
Krijgt de belegger genoeg aandacht?
Eerder in het boek is het al voorbij gekomen, maar om deze vraag te beantwoorden moeten we even terug naar de basis van het beleggen.
In de basis geeft de belegger als het ware geld aan een bedrijf. Met dit geld kan het bedrijf investeren in nieuwe middelen om uit te breiden en meer winst te maken. Om deze reden wordt de aandeelhouder beloont met een rendement. Dit kan een koersstijging zijn, maar dit kan ook het dividend zijn dat wordt uitgekeerd. In dit opzicht is dit een hele redelijke deal tussen het bedrijf en belegger.
Helaas zijn er wel eens bedrijven die meer denken aan de eigen voordelen dan die van de belegger. Het gevolg hiervan is dat de belegger nauwelijks rendement ontvangt op zijn investering, en jij als beginnend belegger bent het hier totaal niet mee eens natuurlijk. Als je hiermee rekening houdt kun je zeker slecht management herkennen.
Het herkennen van slecht management kun je doen aan de hand van de volgende signalen:
- Er wordt geen dividend uitbetaald dat overeenkomt met de gemaakte winst. Er zijn ook bedrijven die geen dividend uitkeren omdat zij dit liever investeren. Als dit het geval is moet deze investering wel leiden tot een koersstijging.
- Het management investeert het geld van aandeelhouders zonder een hoge ROI
- Het management koopt aandelen terug voor een slecht bedrag
- De aandeelhouders bezitten niet direct de bezittingen van het bedrijf door complexe bedrijfsstructuren.
Met name de punten 1 tot en met 3 zijn van groot belang voor de aandeelhouders. Zie er dus altijd op toe hoe een bedrijf haar geld besteed. Je wilt niet dat de winst in de zakken van het management terecht komt, en jij als aandeelhouders geeneens dividend krijgt.
Hoe kom ik erachter?
Een goede manier om dit te checken is door terug te kijken naar het dividend dat is uitgekeerd. Op www.dividendpagina.nl kun je precies zien hoeveel dividend door welk bedrijf wordt uitgekeerd. Ook kun je zien of een bedrijf ieder jaar dividend uitbetaalt of dit wel eens laat varen. Op het moment dat bedrijven structureel een hoog dividend uitkeren, kun je wel zeggen dat de belangen van de aandeelhouders goed in gedachte gehouden worden. Laat dit ook meewegen in de aankoop van een aandeel!
Tot slot
Waar moet je naar kijken?
Het is dus heel belangrijk dat je gaat kijken naar de huidige financiële positie van een bedrijf en in hoeverre dit te wijten is aan het management. Eigenlijk is het heel simpel, presteren de andere bedrijven beter in de sector? Het management leidt dit bedrijf dan waarschijnlijk beter. Grote kans dat de managers niet capabel genoeg zijn.
Daarnaast is de hoogte van het dividend en/of de bestemming van de investeringen belangrijk om in de gaten te houden. Als het management keuzes maakt die niet in het voordeel van de aandeelhouders zijn, moet je een vraagteken zetten bij het management.
Op het moment dat je al een aandeel bezit en je ziet toch dat het management niet goed functioneert, zul je met alle aandeelhouders in actie moeten komen. Grote kans dat dit geen makkelijk karwei is aangezien de meeste beleggers heel makkelijk de mening van het management over nemen. Je kunt dus ook eieren voor je geld kiezen en je aandeel verkopen.
Vond je het nuttig?
Ik hoop dat je nu weet wanneer de leiding van een bedrijf ondermaats presteert. Dit is simpelweg een factor die je niet kunt negeren. Kijk dus altijd naar het resultaat van het bedrijf en vergelijk dit met de concurrentie. Hiermee ben je nog dichter bij een goed rendement!
Met deze blog heb ik je al kunnen helpen. Het zou veel voor mij betekenen als je samen met mij dit beleggingsavontuur aangaat en ik jou nog verder kan helpen.
Om wat specifieker te zijn
Ik kan jou helemaal gratis verder helpen…
In mijn gratis e-book leer jij precies hoe jij over een langere periode een goed rendement kunt behalen. Stel je eens voor, over 20 jaar volledig financieel onafhankelijk. Je kunt de wereld rondreizen en doen wat je wilt, geen zorgen meer.
Dit kan misschien wel dichterbij zijn dan je denkt…
Het enige, echt werkelijk het enige wat ik van jou vraag is je naam, e-mailadres en een uurtje van je tijd om het e-book door te lezen.
Start het avontuur vandaag en vul hieronder je gegevens in voor jouw download!